Elton John på Dianas begravning

Att många av oss förknippar begravningar med musik är kanske inte så konstigt. Musiken är med och bearbetar känslor, och för många är det dessutom en viktig identitetsmarkör. Det är inte alltid lätt att vara den som arrangerar en begravning, och många tankar kan gå stick i stäv med vad övriga anhöriga anser. Att välja musik är därför ett känsligt val, och viktigt att ta hänsyn till är att inte stöta någon. Annars är du fri att välja vad du vill spela.

På Fjällmans begravning kan man rådgöra online om vilka utmaningar och kostnader en begravning kan ha: de är enkla att kontakta och är mycket bra på att ta hänsyn till alla människors olika tankar, idéer och behov av stöd. Att bolla med någon om hur man tänker sig ett begravningsarrangemang är viktigt, eftersom man inte alltid är i stånd till att se saker utifrån under en stark period av sorg.

Musiken ska hedra och minnas

Att välja psalmer till en begravning kan vara svårt om man inte har så mycket erfarenhet av att gå i kyrkan. Men om du tänker efter är många av våra klassiska begravningspsalmer mycket välkända, till exempel den svenska versionen av Amazing Grace. Här kan du hitta ett sånghäfte där man har med många både vanliga och ovanligare psalmer. Vanliga psalmer går också att hitta och lyssna på Spotify, till exempel:

  • Härlig är jorden
  • Blott en dag, ett ögonblick i sänder
  • Bred dina vida vingar
  • Var inte rädd
  • Tryggare kan ingen vara

Man behöver inte enbart spela psalmer i kyrkan, utan man kan också välja annan passande musik att avsluta ceremonin med. Det går också bra att sätta ihop en fin spellista på gravölen efteråt, eller arrangera minnesstunder med lite ”friare” och ledigare koncept om man skulle vilja det. Många förknippar idag Elton Johns musik med begravningar. Det kan ha att göra med att han skrev om sin låt ”Candle in the wind” för att anpassa den till prinsessan Dianas begravning. Många menar att hans låtar innehåller den typen av respekt för kärlek och för livet som passar så bra in för att minnas någon man älskar. Dessutom är det många som känner igen låtarna, vilket kan vara bra vid en begravning.