Rockkonserter, ljud och hörsel

De allra flesta har någon gång varit på en riktigt rockig konsert. Vad finns det att tänka på då?

Har du varit på en rockkonsert någon gång? Då är scenen förmodligen utrustad med allt från vass scenteknik till maffiga högtalare och en ljusshow som verkligen förstärker intrycket av musiken. Sådant finns det att hitta i alla dess former på Bigblack. Perfekt för konserter, shower och teaterpjäser.

Dålig hörsel av rockkonserter?

Visste du att rockkonserterna inte gav den rockande generationen född på 1940-talet några fel på hörseln. De fick alltså inte dålig hörsel av att skrika till allt från Beatles, Deep Purple och Queen. Forskare och läkare under 1960-talet menade att dåtidens unga skulle få just det, av hög rockmusik som spelades på konserter och i danslokaler.

Men nu har forskare vid Göteborgs universitet motbevisat dessa oroliga, och moraliserande röster från dåtiden, dagens 70-åringar hör faktiskt bättre än vad tidigare generationer gjort. Personer födda 1944 och framåt har mycket bättre hörsel än tidigare generationer. Mer om detta går det att läsa om här i en artikel i Sveriges Radio.

I SVT går det att läsa om hur äldre medborgare i Gysinge i Norduppland fick anmäla sig till att delta i allt från kubb och naturvandring till dans och rockkonsert på årets sommarkollo. Det finns alltså fortfarande ett intresse av rockmusik hos denna generation som var med när rocken faktiskt kom till Sverige från första gången.

Så kan du tänka på en konsert

Hur ska en då bete sig på konsert? På en rockkonsert för att förtydliga. Jo, bland annat gäller följande regler:

  • Kom i tid så slipper du trängas fram till din plats
  • Köp dryck, t-shirts och allt liknande innan konserten, passa även på att dra på toaletten så slipper du slösa tid på att stå i kö efteråt.
  • Var medveten om din omgivning och ge folk runt dig tillräckligt med utrymme att röra sig på, liksom dig själv.
  • Om du är orolig för tinnitus kan du ta med dig öronproppar speciellt utformade för just konserter.

För den som vill rocka på är rådet att kolla in Sweden Rock 2019, då kommer både ZZ Top och Kiss nrävara. Mer om evenemanget här.