Äntligen en Oscar till Leo

Oscarsgalan har passerat och denna gång var det många som ropade äntligen i samband med att 7586154-oscar-pris-vid-oscarsgalanLeonardo DiCaprio fick sin första Oscar. 

Filmen The Revenant kommer att gå till historien – och inte för att det är en bra film, för att den berör ett
just nu viktigt ämne eller för att den varit en succé på biograferna. Nej den kommer att gå till historien för att det är den film som äntligen gav Leo en Oscar.

Det var på galan i slutet av februari som prisutdelaren säger orden: de nominerade i kategorin Årets manliga skådespelare är… och publiken spänner sig, kommer Leo äntligen att vinna? Svaret är ja och applåderna är öronbedövande när han går upp på scen för att ta emot sitt pris.

Filmen The Revenant

The Revenant är en film som utspelar sig på 1820-talet och man får följa en man som kämpar för sin överlevnad efter att blivit attackerad av en björn och lämnat av sitt jägarteam. Det är en väldigt djup film och den bygger på Michael Punkes Roman – vilket även är en väldigt bra och läsvärd bok. Vill du se filmen? Du kan streama The Revenant här: https://www.plejmo.com/sv/film/15580/the-revenant/.

Filmen berör vikten av vår jord och är väldigt relevant i tider då miljöhotet är en viktig faktor. Detta var även någonting som Leonardo lyfte i sitt tacktal. ”Klimathotet är vårt största hot och vi måste gå ihop för att bekämpa det”. Hela talet kan du se här. Filmen är sevärd och spännande men den blev dock inte årets film, det var Spotlight, en dokumentärfilm vilken handlar om grävande journalistik.

Varför Leo?

Varför var det då så viktigt att Leonardo DiCaprio fick sitt pris? Det är nämligen så att han har nominerats4112592-curved-black-film-sheet-on-background-white 6 gånger tidigare och det är många som anser att han borde ha vunnit samtliga priser. Den första gången han nominerades var för hans insats i filmen Gilbert Grape då han spelar huvudrollens lillebror som har en cp-skada. Leo spelade så bra att flera som sett filmen skänkte pengar till honom för hans sjukdom, men han var ju inte sjuk alls. Dock tyckte inte ”The Academy” att han var tillräckligt bra och priset gick till någon annan.

Nästa gång han nominerades för en Oscar var för filmen The Aviator, då för bästa manliga huvudroll. Utöver dessa har han också nominerats för Bästa manliga huvudroll för Blood Diamond, för bästa manliga huvudroll i The Wolf of Wall Street och nu vann han äntligen – och det var väl på tiden. På internet har det med åren varit många som varit upprörda över att Leo inte har fått någon Oscar och när han nu äntligen fick sitt pris var det många som hyllade honom. Det är verkligen glädjande att Leo äntligen fick sitt pris, men samtidigt är det lite ledsamt – eftersom det är någonting man längtat efter så länge. Nu kommer det inte längre vara lika spännande att se Oscarsgalan.. eller jo, men det kommer faktiskt inte vara riktigt samma sak. Emil Persson förklarar mer tydligt varför Leo egentligen aldrig borde få en Oscar här.