Evenemang, prinsessor och hästar

I dag skriver vi om Solna, en stadsdel och faktiskt även en egen stad, i Stockholm. Här kan man inte bara jobba och bygga bo, shopping och evenemang på arena är en del i vardagen.

dansa fest människor siloutterFör några år sedan stod den klar, Friends Arena, en nationalarena med kännetecknande nätmönster runt byggnaden. Tidigare kunde vi i Svenska Dagbladet läsa att det var flera aktieinnehavare som ville minska sitt innehav i arenan. Nu verkar det dock gå bättre för arenan, med stora evenemang att besöka som både boende och turist i Stockholm eller Solna. Dessutom finns det billiga hotell i Solna som gör vistelsen ännu trevligare.

Något som lär göra många fotbollsfantaster riktigt glada är dessutom att Europa League-finalen år 2017 kommer att hållas på just Friends Arena, något som bekräftades på en presskonferens hållen av UEFA för ett litet tag sedan. Kanske kan detta också vara ett tecken på att arenan erkänns som en riktigt bra arena, en av de bättre i Europa. Mer om detta kan man med fördel läsa vidare om i denna artikel i Aftonbladet.

Hästar och kungliga parker

Något annat som tar plats i Solna numera är den högt uppskattade Sweden International Horse Show, som äger rum varje vinter. Från att tidigare ha hållits i Globen hålls den nu alltså från och med 2014 i Solnas Friends Arena. Från att ha tagit emot med ljummen famn hos de större ryttarna, är nu bytet skett helt och fullt och de flesta barnsjukdomarna botade. En ryttare som vi kan läsa om i Dagens Nyheter säger dock att man måste köra en show i samma arena ett par år innan den helt blir inkörd och strukturerad med vana. Sedan krävs det också lite tid för att få folk att dyka upp, köpa biljetter och så vidare. Innan en tävling verkligen har stakat ut sin framgång kan det alltså ta ett litet tag, och när väl folk kommer – då vet man att det är en bra tävling. Allt kan inte fungera alldeles friktionsfritt på en ny plats, i en ny arena.

En annan sevärdhet i Solna är Hagaparken, som är en engelskinspirerad park i kommunen, anlagd på initiativ av Gustav III. Här skedde en av lilla prinsessan Estelles första promenader dessutom, som vi kan läsa om här i en artikel i Göteborgs-Posten, parken är alltså kunglig i flera olika bemärkelser.